Keli patarimai, ką daryti, jog šašlykai visada pavyktų

  •  

Šašlykų kepimas yra tam tikras ritualas, kuriam reikia pasiruošti. Užsimarinuoti mėsytę iš vakaro, kitą dieną rasti idealią vietą šašlykinei, kur pūstų tinkamas vėjas, įkaitinti šašlykinę, kepti vartant griežtai nustatytu intervalu ir galiausiai patiekti sultingus, kvapnius šašlykus susirinkusiems draugams. Nors kitiems šašlykai gali atrodyti tiesiog kaip paprastas maisto gaminimas, tačiau daugeliui žmonių tai yra savaitgalio prioritetas, ritualas, dūmo meditacija. Ir norint iškepti skanius šašlykus, kurie sulauktų pagirų, patyrę kepėjai turi visą arsenalą gudrybių.

Kokią mėsą pasirinkti?

Pagal apibrėžimą, šašlykas yra ant žarijų keptas, ant iešmo sumautas mėsos gabalėlių rinkinys. Nėra svarbu kokia mėsa, tai gali būti ir kiauliena, ir jautiena, ir vištieną ar net žuvis. Žinoma, Sakartvele, Kazachstane, Armėnijoje ir aplinkinėse šalyse, tikras šašlykas yra gaminamas iš avienos. Deja, Lietuvoje tai gana reta mėsa, todėl dažniausiai apsistojama ties kiauliena, kuri ir laikoma tradicine šašlykų mėsa mūsų krašte.

Dažniausiai žmonės renkasi kiaulienos sprandinę. Sprandinė yra ne per liesa ir ne per riebi, ji kaip tik turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti ir išlikti sultingai. Geriausia mėsa yra šviežia arba atvėsinta. Tuo tarpu užšaldyta ir atšildyta kepdama greitai išsausėja arba praranda formą.

Tačiau nesvarbu, kokia mėsa bus pasirinkta, svarbiausia yra supjaustyti kuo lygesniais gabaliukais. Taip mėsa išsimarinuoja tolygiai  ir tuomet iškepa vienodai. Tai itin svarbu, nes tikrai neskanu, kuomet vienas gabalėlis perkepęs, o kitas neiškepęs.

Svarbiausia – marinatas

Gerų šašlykų kepėjai turi savo firminius receptus, kuriais nesidalina. Mėgstantys kepti dažnai išbando daugybę receptų, kol atranda tą vienintelį.

Kalbant apie marinato receptą, svarbu suprasti, jog jis susideda iš trijų elementų: mėsą minkštinančios rūgšties, prieskonių ir aliejaus, kuris neleidžia mėsai išsausėti. Rūgšties marinatui suteikia svogūnai, actas, citrinos sultys, kefyras arba majonezas. Prieskonius galima naudoti nuo pačių paprasčiausių druskos ir pipirų, iki įmantriausių mišinių.

Marinavimo laikas nuo 2 iki 24 val. Kuo ilgiau marinuojasi, tuo skaniau, tad geriausia palikti marinuotis per naktį. Tačiau persistengti taip pat negalima. Per ilgai marinuoti šašlykai praranda savo natūralų skonį ir tekstūrą.

Šašlykų marinatas su kefyru

Reikės: 1,5 kg mėsos, 1 litro kefyro, 1 kg svogūnų ir mėgstamų prieskonių.

Mėsą apvoliokite prieskoniuose ir sudėkite į indą su supjaustytais svogūnai bei užpilkite kefyru. Laikykite šaldytuve per naktį. Pusvalandį prieš kepant apibarstykite druska.

Šašlykų marinatas su citrinomis

Reikės:1,5 kg mėsos, 1 kg svogūnų, 2 citrinų, druskos ir pipirų arba mėgstamų prieskonių.

 

Mėsą sudėkite į indą su supjaustytais svogūnais, išmaišykite, suberkite prieskonius, išspauskite citrinos suktis, o griežinėlius sudėkite į indą. Viską gerai išmaišykite. Laikykite šaldytuve 3 valandas.

Šašlykų marinatas su mineraliniu vandeniu

Reikės: 1,5 kg mėsos, 1 litro gazuoto mineralinio vandens, vienos citrinos, trijų svogūnų, druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių.

Mėsą sudėkite į indą su supjaustytais svogūnais, suberkite prieskonius ir išspauskite citrinas. Užpilkite gazuotu vandeniu ir išmaišykite. Laikykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas.

Išbandykite visus tris marinatus, pabandykite rekomenduotus draugų ir rasite tą, kurį galėsite vadinti savo firminiu. Žinant kai pasigaminti skanius šašlykus, noras juos gaminti dažniau tikrai pakils.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *